Ege Postası
Geri

Öğrenciler ‘ulaşım zammına’ karşı meclis binasını basmıştı: Özuslu’dan ilk açıklama 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu, dün gerçekleştirilen meclis oturumu esnasında toplu ulaşımdaki zamları protesto etmek isteyen ve meclis salonunun kapısına dayanan öğrencilerle yaptığı toplantını ayrıntılarına ilişkin konuştu. Öğrencilerin taleplerinin alındığını belirten Özuslu, zamların geri alınmayacağı mesajını verirken zamlar konusunda merkezi iktidarı işaret etti ve “Büyükşehir zamları zorunluluktan dolayı yaptı Ülkedeki akaryakıt fiyatları son bir yıl içinde yüzde kaç artmış, ona bakmak lazım. Ona mukabil ulaşımdaki fiyatlar nerelerde ona bakmak lazım. Biz gençlerimizin ve öğrencilerimizin itirazlarını ve taleplerini dikkate alırız. Onları önemseriz Ancak bunu dikkate almayan, önemsemeyen, bunu dert edinmeyen ve bunu sorun olarak görmeyen merkezi iktidarın bunu düşünmesi lazım” dedi.
Öğrenciler ‘ulaşım zammına’ karşı meclis binasını basmıştı: Özuslu’dan ilk açıklama 
Haberler / Yerel Yönetimler
14 Haziran 2022 Salı 09:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Toplu ulaşıma yüzde 38 oranında zam yapılmış ve ilk biniş ücreti 4,70 lira olan ilk biniş ücreti 6,50 liraya, 90 kuruş olan ikinci biniş ücreti ise 1,20 liraya yükselmişti. 2022 yılı ocak ayında zamdan muaf tutulan öğrenci binişleri de 2,20 liraya yükseltilmişti. Kararla birlikte toplu ulaşım zamları Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE)’ye bağlanmış her ay ÜFE oranında toplu ulaşıma zam yapılmıştı.

Haziran ayıyla birlikte toplu ulaşımda ilk biniş 7,41 liraya dayanırken dün ulaşım fiyatlarını protesto etmek isteyen bir grup öğrenci İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gerçekleştirildiği Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'ni basmış ve meclis kapısına dayanmışlardı. 

Öğrencilerin meclis salonuna alınmamasıyla birlikte kapıda güvenlik görevlileri, polis ve öğrenciler arasında arbede çıkmıştı.

Meclis oturumunun sonrasında ise meclisi yöneten Meclisi Birinci Başkan Vekili Mutafa Özuslu ile 4 öğrenci temsilcisi arasında toplantı yapılmıştı.

Toplantının ardından, neler görüşüldüğüne ilişkin konuşan Özuslu, öğrencilerin taleplerini aldıklarını belirtirken protestonun demokratik bir hak olduğunu söyledi. Özuslu ayrıca zamların mecburiyetten yapıldığının altını çizerken zamlar konusundaki asıl muhatabın merkezi hükümet olduğunu söyledi.

“ARKADAŞLARIN TALEBİ ÇOK AÇIK

Öğrenci temsilcileriyle yapılan toplantıda, öğrencilerin ulaşım zammının geri çekilmesi için yaptıkları imza kampanyasında topladıkları imzaları kendisine teslim ettiklerini belirten Özuslu, “Öğrenciler, toplu ulaşıma yapılan zamların geri alınmasını talep ettiler. Biz bu zamları kabul etmiyoruz, bunları geri alın dediler. Arkadaşlar bir süredir bunu için imza toplamışalar. Şu an elimizde birçok imza var. İmza kampanyası yapmışlar zamlar geri alınsın diye, o imzaları teslim ettiler ve gittiler. Ben 4 öğrenci temsilcisiyle görüştüm. Arkadaşların talebi çok açık. ‘biz zamların geri alınmasını istiyoruz. Zamlar geri alınsın. Ulaşım bir haktır. Bizler zaten dar gelirli insanlarız. Zam yapılmasın’ dediler. Talep aslında çok açık. Biz kendilerini dinledik, topladıkları imzaları aldık, sükûnetle ve bir sıkıntı olmadan Ahmet Adnan Saygun’u terk ettiler” dedi.

“TALEP MAKUL MÜ MANTIKLI MI…”

Öğrencilerin talebine ilişkin büyükşehirde bürokratik düzeyde görüşme olup olmayacağı konusunda da değinen Özuslu, zamların temel nedeninin merkezi iktidara bağlı olduğunu belirtti ve “Hayır. Ulaşım zamlarının gerekçesi belli. İzmir Büyükşehir Belediyesi zaten bu zamları yapmaktan memnun değil. Büyükşehir zamları zorunluluktan dolayı yaptı. Ülkedeki akaryakıt fiyatları son bir yıl içinde yüzde kaç artmış, ona bakmak lazım. Ona mukabil ulaşımdaki fiyatlar nerelerde ona bakmak lazım. Sonuçta Büyükşehir Belediyesi, ülkedeki akaryakıt zammından dolayı bütçelerin şişmesini kendi bütçesinden sübvanse ediyor. Yani halkın parasıyla yine halkın lazım ihtiyacını karşılıyor. Büyükşehir her binişte yaklaşık 8 lira kendi cebinden veriyor. Dolayısıyla sürütülebilir değil. Ülkedeki koşullarda ve akaryakıt artışların bu noktaya geldiği koşullarda ‘Zam yapmayalım’ demek… Evet insanlar bunu talep edebilir ama rasyonel mi, makul mü, mantıklı… Büyükşehir vatandaşın vergileriyle ulaşımdaki bu zararı sübvanse ediyor” diye konuştu.

“BURADA MUHATAP BİZ DEĞİLİZ”

Öğrencilerin ‘zam isyanının’ merkezi iktidar tarafından da görülmesi gerektiğine dikkat çeken Özuslu, “Ben öğrencilerin taleplerini anlıyorum. İtiraz edebilirler. Bu demokratik bir haktır ve bunda bir sıkıntı yok. Biz onların demokratik haklarını kullanmalarından ve taleplerini dile getirmelerinden rahatsızlık duymayız. İktidar rahatsızlık duyar, biz duymayız. Biz gençlerimizin ve öğrencilerimizin itirazlarını ve taleplerini dikkate alırız. Onları önemseriz Ancak bunu dikkate almayan, önemsemeyen, bunu dert edinmeyen ve bunu sorun olarak görmeyen merkezi iktidarın bunu düşünmesi lazım. Burada muhatap biz değiliz aslında. Arkadaşlarımız gelmişler, biz onları geri mi çevireceğiz! Tabii ki de dinleyeceğiz Vatandaş gelirse biz dinleriz” ifadelerini kullandı.

“DIŞARIDA NE OLUP BİTTİĞİNDEN HABERİM YOKTU”

Son olarak meclis salonu dışın ya yaşanan arbededen haberi olmadığını aktaran Özuslu, şunları söyledi; “Benim bir bilgim yok. Ben arbede görmedim. Biz meclisi bitirdik ve bana ‘Sizinle görüşmek istiyorlar’ dediler. Ben de ‘Buyursunlar gelsinler’ dedim. Benim dışarda ne olup bittiğinden haberim yok. İçeride olan bir şey yoktu.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası